În noaptea de marți spre miercuri, dar și miercuri în jurul orelor 11.00, senzorii care măsoară calitatea aerului din Capitală indicau valori foarte mari ale particulelor în suspensie, PM 2,5, mult peste normele admise. Specialiștii consultați de Gândul spun că poluarea provine de la arderile de lângă București, dar și din oraș.
Update 12:45: Explicațiile Agenției pentru Protecția Mediului (APM): „Odată cu intensificarea aportului încălzirii rezidențiale cu combustibil solid la emisiile de poluanți în atmosferă, în condiții meteorologice frecvente (calm atmosferic, inversiune termica) în sezonul rece, pot apărea situații în care vor crește concentrațiile de particule, durata fiind determinată de condițiile de dispersie existente”, au transmis, miercuri, cei de la APM.
Știrea inițială:
Trei platforme de monitorizare a calității aerului din București indică miercuri valori de poluare chiar și de trei ori peste limitele admise.
Atât platformele independente, Airly, Aerlive, cât și stațiile administrate de Agenția de Protecție a Mediului (calitateaer) au indicat marți noapte, dar și miercuri de dimineață, depășiri foarte mari ale concentrațiilor de PM 2,5, adică particule foarte fine care sunt în suspensie.
„Clar este de la arderi, iar poluarea a fost amplificată și de ceață”, precizează surse din cadrul Ministerului Mediului.
„Este vorba de arderi atât de lângă București, unde se incendiază deșeuri, dar și de arderile din gospodării, respectiv arderile din sobe. Vorbim de depășiri ale limitelor de aproape trei ori, pentru că limita maximă este de 25 de micrograme pe metrul cub, iar în anumite zone din București se înregistrează și 70 de micrograme ( 70 ug/m3 ). Oricum, suntem mult peste limitele de sănătate. De exemplu, cei de la Organizația Mondială a Sănătății recomandă să nu se depășească valori de 10”, a declarat pentru Gândul Oana Neneciu, coordonator al platformei Aerlive.
Și fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, este de părere că poluarea provine de la arderi.
„Sunt arderi foarte multe în jurul Bucureștiului, dar și în oraș. Ca să stopezi această poluare, nu poți decât să mergi în teren, să vezi de unde iese fum. Sunt foarte multe arderi în București, în toate sectoarele sunt case unde oamenii se încălzesc la sobe. Dar probabil că sunt și multe arderi de cauciucuri, de deșeuri”, a declarat pentru Gândul Octavian Berceanu.
Potrivit medicilor, aceste particule pot pătrunde adânc în plămâni, fiind foarte fine.
Directiva europeana privind calitatea aerului, din 2008, a impus statelor membre un plafon mediu anual de 25 de micrograme pe metru cub, în timp ce Organizatia Mondiala a Sănătății a stabilit o limită de zece micrograme pe metru cub.
În afara de cancer, o expunere la particule poate duce la astm, alergii, boli respiratorii sau cardiovasculare, sunt de părere specialiștii OMS.